Suppen in Ravenswoud (bij Appelscha)

Suppen in Ravenswoud, Friesland

Als je denkt aan suppen in Friesland, dan denk je al snel aan mooie routes op de Friese meren, maar ook in het zuidoosten van de provincie kun je het water op. In Ravenswoud (bij Appelscha) kun je suppen op de oude turfkanalen en peddel je door een prachtig natuurgebied.

Suproute Ravenswoud

Suproute in Ravenswoud, Friesland

Suproute Ravenswoud

Startpunt: Ravenswoud
Eindpunt: Ravenswoud
Aantal kilometer: 4,5 kilometer
Overdragen: Twee keer
Rondje? Ja

Het oude veengebied

In het noorden van Nederland werd vroeger op verschillende plekken veen gestoken voor de productie van turf. Zo ook in de omgeving van de Friese plaats Appelscha. Er werden sloten en kanalen gegraven om het veen af te voeren en het dorpje Ravenswoud ontstond nadat veenarbeiders zich in het gebied gingen vestigen. Anno nu is het veen verdwenen, maar de waterwegen liggen er nog steeds. Perfect om een mooi rondje te suppen!

Suppen in veenkolonie Ravenswoud

Op de plek in Ravenswoud waar vroeger turfschuiten vaarden, kun je nu op je gemak een stukje suppen. De natuur heeft hier de ruimte gekregen en kan ongestoord zijn gang gaan. En dat merk je direct als je op je sup stapt. Je peddelt hier door het Compagnonsbos en hebt onderweg zelfs kans om herten te spotten. Er zijn geen huizen, auto’s of fietsers, je hebt alleen kans om af en toe een wandelaar tegen te komen. Het is dus heerlijk rustig buiten en het enige wat je hoort zijn ritselende blaadjes en zoemende insecten.

Lees ook: 10 redenen waarom suppen zo leuk is

Een suproute van 4,5 kilometer

In het bos is een route uitgezet van ongeveer 4,5 kilometer. Deze is geschikt voor zowel suppers als kanoërs en staat aangegeven met behulp van blauwe paaltjes. Op sommige plekken vaar je onder een bruggetje door, maar er zijn ook duikers aangebracht waar je soms even goed voor moet bukken. Op deze suproute kom je daarnaast twee keer een plek tegen waar de sloot ophoudt. Hier moet je zelf de sup overdragen naar de andere kant, waar de route weer verder gaat. Dat is niet heel lastig, want op deze plekken zijn steigers gemaakt waarmee je makkelijk in- en uit het water komt.

Waar je wel even op moet letten is de grote hoeveelheid kroos. Vanwege de vele waterplanten is deze suproute zeker in de zomermaanden niet overal even goed bevaarbaar en er kan wat kroos aan je vin blijven hangen.

Suproute in Ravenswoud, Friesland

Opstappen en parkeren

Deze suproute door het Compagnonsbos in Ravenswoud begint aan de Veenwijkseweg 5. Hier vind je een steiger waar je eenvoudig het water in kan. Parkeren is gratis in Ravenswoud, maar in het dorp zit ook een bushalte. 

Via De Jongens van Outdoor in Appelscha kun je eventueel een supboard (of kano) huren.

0 replies on “Suppen in Ravenswoud, Friesland”