Suproute Krommerijn Utrecht

Suppen op de Kromme Rijn in Utrecht

Een van de mooiste suproutes in de provincie Utrecht is de tocht over de Kromme Rijn. Deze start in Wijk bij Duurstede en kronkelt via dorpen als Cothen en Bunnik naar de Utrechtse binnenstad. De totale lengte van deze route is 28 kilometer, maar je kunt deze afstand ook eenvoudig in kleinere stukken opdelen. 

Suproute Kromme Rijn

Suppen op de Kromme Rijn in Utrecht

Suproute Kromme Rijn

Startpunt: Wijk bij Duurstede
Eindpunt: Utrecht
Aantal kilometer: 28 kilometer
Sluizen: Twee, bij Cothen en Werkhoven
Rondje? Nee

Peddelen langs kastelen, buitenhuizen en boerderijen

Wat deze suproute door Utrecht zo mooi maakt zijn de rustige plekjes en afwisselende landschappen. Het grootste deel van de tijd peddel je door de landerijen en zeker in het begin kom je nauwelijks andere watersporters tegen. In de lente zie je tal van watervogels broeden en langs de oevers staan koeien rustig om zich heen te kijken. In de zomermaanden staat de kant vol met wilde bloemen en hoe dichter je bij Utrecht in de buurt komt, hoe meer landhuizen en kastelen langs de waterkant verrijzen. 

Picknicken in Amelisweerd

Op zonnige dagen en in de weekenden kan het tussen Bunnik en Utrecht wat drukker zijn met andere watersporters. Rondom landgoed Amelisweerd lijkt het soms alsof half Utrecht verkoeling zoekt langs de oevers van de Krommerijn. Je moet dan niet alleen rekening houden met andere suppers, maar ook met fluisterbootjes, kano’s en zwemmers. Gelukkig is het water breed genoeg voor iedereen. 

Langs dit deel van de route vind je een aantal leuke restaurants en eettentjes waar je kan aanleggen, maar ook ligweides waar je kan picknicken. Ook als je zelf even een stukje wilt zwemmen is dit de aangewezen plek: er is genoeg plek om uit het water te klimmen en je handdoek uit te rollen.

Suppen op de Krommerijn in Utrecht

Opstappen en parkeren langs de Kromme Rijn

De Kromme Rijn is een bekende bestemming onder watersporters en overal langs deze suproute vind je steigers en plekken om op te stappen. Mede daarom is het relatief eenvoudig om de route in meerdere etappes af te leggen. 

In Wijk bij Duurstede kun je onder andere opstappen ter hoogte van Het Sant. Hier kun je ook gratis de auto parkeren op de openbare parkeerplaatsen in de aangrenzende woonwijk. 

Een stukje stroomafwaarts, ter hoogte van restaurant De Jonge Graaf, ligt ook een steiger waar je goed het water in kan. Dit is Toeristisch Overstappunt Kersenpracht, en goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Zoals gezegd vind je overal langs suproute Kromme Rijn plekken waar je makkelijk kunt afstappen. Peddel je helemaal naar Utrecht, dan kun je het beste ter hoogte van Kanoverhuur de Rijnstroom uit het water. Hier vind je ook een grote parkeerplaats, bushalte en tramhalte waarmee je binnen enkele minuten naar Utrecht Centraal kan reizen. Daarnaast kun je ook afstappen bij steigers in Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik. Goed om te weten: ter hoogte van Odijk ben je ongeveer op de helft van deze suproute.

0 replies on “Suppen op de Kromme Rijn in Utrecht”