Suppen in de winter

Je supboard opbergen in de winter: hier moet je op letten 

Suppen in de winter is niet voor iedereen. Doe jij het iets rustiger aan in de koude maanden? Dan moet je je supboard wel goed opbergen en onderhouden. Wil je ervoor zorgen dat je board in topconditie blijft? Hier lees je alles wat je moet weten over het opslaan en onderhouden van je SUP-board in de winter.

1. Spoelen en reinigen

Na elke supsessie is het belangrijk om je board grondig af te spoelen. Dit is eigenlijk altijd slim om te doen, maar met name als je je board opbergt voor de winter. Zout en andere viezigheden kunnen je board beschadigen als ze niet worden verwijderd. Gebruik een zachte borstel of een doek om eventueel vuil en zand te verwijderen. Zorg ervoor dat je board volledig droog is voordat je het opbergt.

2. Je supboard binnen opbergen

De beste manier om je SUP-board te beschermen tegen de elementen is door het binnen op te slaan. Als je de ruimte hebt, bewaar je board dan in een droge, koele ruimte, zoals een garage, schuur of kelder. Vermijd direct zonlicht en extreme temperaturen, want deze kunnen je board beschadigen.

3. Bescherm je supboard tegen vorst

Een kleine aanvulling op bovenstaande: ligt je supboard in de schuur, kelder of op zolder? Wees dan extra voorzichtig als het buiten vriest. Vorst kan het materiaal van je board beschadigen. Houd de temperatuur van je opslagruimte in de gaten en zorg dat je board niet in de vrieskou ligt.

Suppen in de winter

4. Gebruik een boardhoes of opbergtas

Als je geen binnenopslag hebt, overweeg dan om je SUP-board in een boardhoes of opbergtas te plaatsen. Deze bieden bescherming tegen stof, vuil en temperatuurveranderingen. Zorg ervoor dat de hoes of tas schoon en droog is voordat je je board erin plaatst.

5. Laat je board opgeblazen

Je kunt je board het beste opgeblazen laten. Haal er wel een beetje druk vanaf, zodat je board niet volledig opgepompt is. 

Lees ook: Wat is cold shock en hoe voorkom je het tijdens het suppen?

6. Voorkom knikken en buigen

Heb je geen ruimte om je board opgeblazen op te bergen deze winter? Je kunt er ook voor kiezen om ‘m leeg te laten lopen. Let er dan wel op dat je je board niet knikt of buigt. Het beste is om je supboard plat te leggen. Laat je het ventiel open? Zorg er dan voor dat er geen vocht in het board kan komen via het ventiel.

Wetsuit

7. Onderhoud van je board

De winter is het moment om je uitrusting te controleren. Is alles nog compleet en in goede staat? Inspecteer de naden en randen van het board op eventuele tekenen van slijtage of schade, net zoals de vin en de leash. Ook je peddel is na een seizoen intensief gebruik misschien toe aan vervanging. 

0 replies on “Je supboard opbergen in de winter: hier moet je op letten ”