Suppen in de winter

Suppen in de winter: 13 tips voor een winters avontuur op het water

Is suppen alleen iets voor de zomermaanden? Nee hoor, het feit dat de wintermaanden naderen is geen reden om je supboard op te bergen. Sterker nog, suppen in de winter kan juist heel erg bijzonder zijn. Toch brengt het ook de nodige uitdagingen met zich mee en zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je veilig wilt suppen.

Suppen in de winter

Suppen in de winter

1. Zorg voor de juiste uitrusting

Wil je vaker gaan suppen in de winter? Investeer in een neopreen wetsuit dat geschikt is voor de koude watertemperaturen. Je kunt ook thermische tops, broeken en handschoenen dragen om warm te blijven. Een warme muts, schoenen en handschoenen kunnen in de wintermaanden ook niet ontbreken. 

2. Controleer de weersvoorspelling als je gaat suppen in de winter

Dit geldt eigenlijk voor alle seizoenen, maar als je gaat suppen in de wintermaanden helemaal: check de weersvoorspelling voordag je het water op gaat. Vermijd winderige en stormachtige dagen, want je wilt echt voorkomen dat je in het koude water valt. Een van de risico’s is namelijk dat je in een cold shock raakt en gedurende 60 tot 90 seconden geen controle meer hebt over je lichaam.

3. Kies het juiste tijdstip

De zon kan het water in de winter een beetje opwarmen. Kies het warmste tijdstip van de dag, meestal in de vroege middag, om te suppen.

4. Maak minder lange tochten

Houd je peddelsessies korter dan in warmer weer. Koud water kan je sneller vermoeien, dus vermijd langdurige supsessies.

Suppen in de winter

5. Wees je bewust van onderkoeling

Onderkoeling is een ernstig risico bij koud water. Draag geschikte kleding en let op tekenen van onderkoeling, zoals rillen, trage reacties en vermoeidheid.

6. Draag een reddingsvest als je gaat suppen in de winter

Draag altijd een reddingsvest als je in de winter gaat suppen. Als je onverwachts in het water belandt kan je namelijk last krijgen van een cold shock en het risico lopen op verdrinking. Een reddingsvest helpt je om boven water te blijven.

7. Blijf dicht(er) bij de kant

Ga niet te ver van de kant af tijdens het suppen, zeker als je gaat suppen op groot water.

Wetsuit

8. Wees zichtbaar

Het wordt vroeg donker in de winter, dus overweeg het dragen van reflecterende accessoires.

9. Neem in de winter een buddy mee tijdens het suppen

Je moet eigenlijk niet in je eentje het water op gaan. Suppen in de winter is het best samen met een vriend of vriendin. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan heb je iemand om op terug te vallen.

11. Zorg voor warme drankjes en genoeg snacks

Neem een tasje met snacks en een thermosfles met koffie of thee mee om je energie op peil te houden en op te warmen tijdens pauzes.

Lees ook: Wat is cold shock en hoe voorkom je het tijdens het suppen?

12. Pak een EHBO-kit en setje droge kleding in

In geval van nood is het fijn om een EHBO-setje bij je te hebben met daarin in ieder geval een reflecterende reddingsdeken. Het kan ook geen kwaad om een setje droge, warme kleding mee te nemen in je drybag.

13. Luister naar je lichaam

Krijg je het koud of voelt je je niet meer comfortabel? Keer terug naar de kant. Luister op het water altijd naar de signalen van je lichaam.

0 replies on “Suppen in de winter: 13 tips voor een winters avontuur op het water”