Suppen voor beginners

Wat is suppen?

Suppen is in enkele jaren ontzettend populair geworden in Nederland. Niet voor niets, want met al dat water heb je in Nederland heel veel mogelijkheden om lekker een stukje te peddelen. Maar wat is suppen nou precies en waar komt het vandaan? Je leest het in deze blog.

Wat is suppen?

Suppen (of paddle boarding) is een watersport waarbij je bovenop een soort surfplank staat en met behulp van een lange peddel over het water beweegt. Je zou het kunnen omschrijven als een combinatie van kanoën en surfen. SUP staat dan ook voor Stand-Up Paddle en komt oorspronkelijk uit Hawaii. Surfleraren gebruikten de techniek tijdens hun lessen, omdat ze op die manier perfect overzicht hadden over de leerlingen in het water.

Lees ook: 4 x waarom suppen in Nederland zo buitengewoon mooi is

Waar kun je suppen?

Het leuke aan suppen is dat je het eigenlijk overal kan doen. Niet alleen op zee zoals in Hawaii, maar in Nederland kan je ook terecht op riviertjes, kanalen, grachten, plassen en sloten. Net zoals kanoën is het bijna overal toegestaan en je kunt in elke provincie wel een paar mooie plekjes vinden om te suppen. 

Waarom is suppen zo populair?

Suppen is de snelst groeiende watersport van dit moment en de laatste jaren ook steeds populairder geworden in Nederland. Het is leuk en ontspannend, maar tegelijkertijd een goede manier om in vorm te blijven. Tijdens het suppen gebruik je namelijk veel verschillende spiergroepen en dus is het een ideale manier om in vorm te blijven. Tel daarbij op dat we hier in Nederland veel water hebben en je begrijpt waarom het suppen in korte tijd populair is geworden.

Suppen op de Kagerplassen in Zuid-Holland

Is suppen moeilijk?

Het ziet er nog best lastig uit: in balans blijven op een supboard en niet in het water vallen. Veel mensen denken daarom dat suppen moeilijk is, maar dat valt gelukkig reuze mee. Supboards zijn doorgaans namelijk langer, breder en dikker dan een normale surfplank en liggen daarom verrassend stabiel in het water. Vrijwel iedereen die het probeert kan binnen enkele minuten rechtop staan en als je het eenmaal je balans hebt val je heus niet zo makkelijk in het water. 

Ook een keer suppen?

Echte fanatiekelingen kopen een eigen board, bijvoorbeeld bij Decathlon of gewoon via bol.com. Je kunt echter ook een supboard huren. Op steeds meer plekken in Nederland zitten supscholen waar je een board kan huren of zelfs een lesje kan nemen. Handig als je eerst even wilt oefenen met de techniek.

0 replies on “Wat is suppen?”