Veelvoorkomende fouten bij beginnende suppers

10 x veelvoorkomende fouten bij beginnende suppers

Alle begin is moeilijk en ook suppen is iets wat je misschien niet direct onder de knie hebt. Beginnersfoutjes horen erbij, maar je bent zeker niet de enige die zijn peddel verkeerd vasthield. Benieuwd naar de meest voorkomende fouten bij beginnende suppers? Lees verder en doe er je voordeel mee.

1. Board niet goed opgeblazen

Een opblaasbaar supboard moet keihard worden opgepompt, zodat deze zo stijf is als een plank. Veel beginnende suppers maken de fout om het board niet goed op te pompen en dan gaat het peddelen een stuk minder makkelijk. Op de meeste pompen zit een PSI meter die pas na verloop van tijd uitslaat. In het begin denk je misschien dat de meter kapot is, maar de truc is dat je dan moet blijven doorpompen. 

2. Geen leash dragen

Heb je echt een leash (enkelkoord) nodig als je gaat suppen? JA! De nummer één veiligheidstip tijdens het suppen: draag al-tijd je leash. Deze zorgt ervoor dat je je board niet kwijtraakt als je van je sup valt.

Suptips.nl

3. Peddel verkeerd vasthouden

Eerlijk: dit doet eigenlijk iedereen die begint met suppen verkeerd. Het lijkt namelijk heel logisch dat de kromming in de peddel naar je toe moet wijzen, maar het moet juist andersom. Het blad van je peddel moet naar de voorkant wijzen. 

4. Verkeerde hoogte van je peddel

Zorg dat je je peddel goed hebt afgesteld, want een onjuist lengte van je peddel kan blessures veroorzaken en peddelt bovendien niet zo lekker. Het uitgangspunt is dat je peddel ongeveer 15 centimeter langer moet zijn dan jijzelf.

Lees ook: 10 redenen waarom suppen zo leuk is

5. Je handen te dicht bij elkaar

Om voldoende kracht te zetten met je peddel, moet je je handen ver genoeg uit elkaar hebben. De ene hand leg houd je aan de bovenkant van je peddel, de andere ongeveer halverwege. Hoe je de precies afstand moet uitrekenen, lees je in deze blog.

6. In ondiep water beginnen

Als je het spannend vindt om te suppen lijkt het misschien een slim idee om in ondiep water te beginnen, maar dat werkt juist averechts. In ondiep water kan je vin vastlopen en dat zorgt juist voor meer instabiliteit. Begin dus liever op een plek waar het diep genoeg is en peddel bijvoorbeeld eerst een stukje op je knieën. 

7. Te veel naar je voeten kijken

Probeer te vermijden dat je constant naar je voeten kijkt, want dat heeft ontzettend veel effect op je balans. En niet in goede zin. Sta rechtop, kijk naar de horizon en vertrouw op je benen.

8. Langzaam peddelen

Wat balans betreft gaat het met suppen eigenlijk net zoals met fietsen: je hebt vaart nodig om in balans te blijven. Nadat je vanuit de positie op je knieën omhoog bent gekomen moet je direct beginnen met peddelen. 

9. Op je board vallen

Je hoeft echt niet bang te zijn voor een nat pak, maar wie toch per ongeluk zijn of haar balans moet wel goed vallen. Je kunt namelijk beter in het zachte water vallen dan bovenop je board. Dat laatste kan vrij pijnlijk zijn en je zal niet de eerste zijn die daardoor een gekneusde rib oploopt. Verlies je je evenwicht? Probeer naar de zijkanten te vallen in plaats van naar voren.

Lees ook: Uitgelegd: zo moet je je peddel vasthouden tijdens het suppen

10. Je peddel niet diep genoeg in het water steken

Wat ook niet helpt tijdens het suppen? Je peddel niet diep genoeg in het water steken. Je kunt namelijk nooit genoeg kracht zetten als je alleen een beetje het water ‘aait’. Om vooruit te komen moet je het blad in zijn geheel in het water steken. 

0 replies on “10 x veelvoorkomende fouten bij beginnende suppers”