Suppen op zee

10 tips voor veilig suppen op zee

Suppen op zee is wel even wat anders dan peddelen op een meertje of rivier. Het is heerlijk om op een warme stranddag te doen, maar kent ook de nodige uitdagingen. Het is daarom belangrijk om voorbereid te zijn voordat je met je supboard de branding in duikt. Of je nu een ervaren SUP-enthousiasteling bent of voor het eerst de zee wilt trotseren, deze tips helpen je om veilig te genieten van een stukje suppen op zee.

Suppen op zee

Suppen op zee

1. Houd de zee- en weersomstandigheden in de gaten

Voordat je het water op gaat, is het cruciaal om de zee- en weersomstandigheden te begrijpen. Controleer de weersvoorspelling, windrichting, en getijden. Sterke wind of stroming kan je supavontuur drastisch beïnvloeden. Kies bij voorkeur een kalme dag uit om te gaan suppen zee.

2. Draag de geschikte uitrusting als je gaat suppen op zee

Naast je standaard supuitrusting, zoals een board en peddel, zijn er enkele extra items die je op zee nodig hebt. Draag ten eerste altijd een leash om ervoor te zorgen dat je je board niet kwijtraakt als je eraf valt. Je board doet dan ook dienst als reddingsboei zodat je bent sneller gevonden wordt als je kopje onder gaat. Een wetsuit of rashguard beschermt je tegen schadelijke UV-stralen. Daarnaast is het verstandig om een reddingsvest te dragen. In geval van nood kan die het verschil maken tussen leven en dood.

Lees ook: Wat is cold shock en hoe voorkom je het tijdens het suppen?

3. Kies de juiste plek om te gaan suppen op zee

Kies een locatie die geschikt is voor jouw supniveau. Beginnende suppers kunnen het beste kiezen voor beschutte baaien of rustige inhammen. Voor meer gevorderde suppers bieden open zee en branding een uitdagendere ervaring. Op stukken met een zwart-wit geblokte vlag mag je aan watersport doen.

Wetsuit

4. Gebruik de juiste peddeltechniek

Het peddelen op zee is anders dan op rustig water. Leer de juiste techniek om jezelf door golven te navigeren en in balans te blijven. Houd je knieën licht gebogen en gebruik je core om stabiliteit te behouden.

5. Houd afstand van schepen en waterscooters

Op open zee kunnen er schepen en andere vaartuigen zijn. Houd voldoende afstand om jezelf en anderen veilig te houden. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent door felle kleuren te dragen.

Lees ook: 10 tips voor als je wilt blijven suppen in de herfst

6. Wees lief voor de natuur

Geniet van de prachtige zeeomgeving, maar wees ook een beetje zuinig op de natuur. Dat wil zeggen: laat geen afval achter en blijf uit de buurt van dieren en vogels.

7. Houd rekening met golven en stroming

Golven en stroming kunnen onvoorspelbaar zijn. Peddel parallel aan de kust bij het in- en uitgaan van het water om te voorkomen dat je tegen de golven in moet peddelen. Als je in de branding gaat suppen, oefen dan eerst met kleine golven voordat je jezelf aan grotere uitdagingen waagt. Toe aan het echte werk? In onderstaand filmpje zie je hoe je door golven moet peddelen.

8. Neem een noodkit mee

Er kan op zee altijd iets onverwachts gebeuren, ook als je heel goed kan suppen. Het is daarom verstandig om een noodkit mee te nemen. Daarin zit bijvoorbeeld een fluitje, een waterdichte zaklamp en een EHBO-kit.

9. Ga op zee altijd suppen met een maatje

Dit geldt niet alleen voor suppen op zee, maar eigenlijk altijd als je het water op gaat: ga indien mogelijk altijd met een buddy. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en in geval van nood helpen.

10. Vertrouw op je instinct

Als iets niet goed voelt, aarzel dan niet om uit het water te gaan. Veiligheid gaat altijd boven alles. Suppen op zee is geweldig, maar je bent ook kwetsbaar.

0 replies on “10 tips voor veilig suppen op zee”