10 tips voor als je wilt blijven suppen in de herfst

De zomer mag dan voorbij zijn, dat betekent niet dat het supseizoen voorbij is! Integendeel zelfs. Wij blijven deze herfst gewoon suppen, want het rustige water en de prachtige herfstkleuren zijn goede redenen om een stukje te gaan peddelen. Ook van plan om te gaan suppen in de herfst? Met deze 10 tips haal je alles uit je avontuur.

Suppen in de herfst

Suppen in de herfst

1. Kleed je in laagjes 

Het weer in de herfst kan wisselvallig zijn, dus kleed je in lagen. Draag vochtregulerende kleding om warm en droog te blijven, en vergeet niet om een lichtgewicht waterdichte jas mee te nemen. Gewoon voor het geval dat.

2. Draag een wetsuit als je in de herfst gaat suppen

In kouder water kan een neopreen wetsuit je warm houden en beschermen tegen de kou. Kies een dikte die geschikt is voor de watertemperatuur.

3. Check de weersvoorspellingen

Klinkt logisch, maar laat je op een mooie herfstdag niet verleiden om te vertrouwen op de blauwe lucht. Controleer ALTIJD het weer en de windvoorspelling voordat je vertrekt. Herfstweer kan onvoorspelbaar zijn, dus wees voorbereid op veranderingen.

4. Kies het juiste tijdstip om te gaan suppen

Kies het tijdstip dat het beste bij je ervaring en activiteiten past. De ochtend kan vaak kalm en sereen zijn, terwijl het later op dag wat meer kan gaan waaien. Ga je yoga doen of wil je juist een lekker lang stuk afleggen op je supboard? 

Suppen in de herfst

5. Wees je bewust van de koudere watertemperatuur (en de kans op een cold shock)

Houd er rekening mee dat het water in de herfst kouder kan zijn. Bij water dat kouder is dan 15 graden heb je kans op een cold shock wanneer je erin valt. Je hartslag versnelt en je bloeddruk verhoogt, waardoor je kan gaan hyperventileren of in paniek raakt. Deze shocktoestand houdt zo’n 60 to 90 seconden aan en kan ook de zeer geoefende zwemmers overkomen.

6. Houd je techniek in de gaten

Koud water kan je reactievermogen beïnvloeden. Let extra op je techniek en wees voorzichtig om te voorkomen dat je in het water valt.

7. Veiligheid voorop

Draag altijd een leash en het liefst ook een reddingsvest. Zorg daarnaast altijd voor een opgeladen mobiele telefoon in een waterdichte hoes voor noodgevallen.

Suppen in de herfst

8. Het voordeel van suppen in de herfst: late zonsopkomst en vroege zonsondergang

De dagen worden korter, dus plan je supsessie zo dat je niet in het donker terugkeert. Neem een waterdichte zaklamp mee voor het geval dat. Die korte dagen hebben overigens ook een voordeel: je hoeft de wekker niet meer zo vroeg te zetten als je de zonsopkomst vanaf je sup wil bekijken.

9. Neem warme drankjes mee

Je verkleumt in de herfst snel op het water. Vul een thermoskan (wij vinden deze van Hydroflask heel fijn) met warme thee, koffie of chocolademelk om jezelf op te warmen tijdens een pauze op het water.

10. Geniet van het uitzicht

Herfstkleuren en waterwegen die je met weinig andere watersporters hoeft te delen: dat zijn toch wel de voordelen van suppen in de herfst. Neem de tijd om te genieten van het prachtige uitzicht en de natuurlijke schoonheid om je heen. Vergeet je GoPro niet!

0 replies on “10 tips voor als je wilt blijven suppen in de herfst”