Suppen bij Kinderdijk

Kijk deze filmpjes als je aan je suptechniek wil werken

Suppen is niet heel moeilijk, maar er komt nog best wel wat techniek bij kijken. Zeker als je langere stukken wilt peddelen is dat vrij essentieel, want wie zomaar wat doet houdt het waarschijnlijk niet lang vol. De beste manier om de suptechniek te leren is door les te nemen of op pad te gaan met een ervaren supper. Maar wist je dat er ook veel filmpjes op Youtube staan die je precies vertellen hoe je de techniek van het suppen onder de knie krijgt? De redactie van Suptips.nl selecteerde de beste filmpjes voor wie aan zijn of haar suptechniek wil werken.

Rechtop staan op je supboard

We beginnen bij het begin, namelijk het rechtop staan op een supboard. Dit filmpje van SUPboarder laat je precies zien hoe je vanuit een positie op je knieën omhoog moet komen en hoe je uiteindelijk de balans houdt op je supboard. 

Balans houden op je supboard

Veel beginnende suppers zijn vaak ten onrechte bang om de balans te verliezen en in het water te vallen. Dit filmpje geeft je een paar handige tips voor het houden van balans én wat je moet dan als je toch dreigt om in het water te vallen. 

Vallen en opstaan

Als je ondanks alles toch in het water bent gevallen tijdens het suppen, dan moet je wel weten hoe je weer makkelijk op je board kan klimmen. De volgende tips kunnen daarbij van pas komen.

De beste suptechniek voor je houding

Een goede houding is een van de belangrijkste onderdelen van techniek bij het suppen. Een goede houding zorgt ervoor dat je vaart kan maken op het water, in balans blijft en minder kans hebt op blessures. In dit filmpje wordt precies uitgelegd welke houding het meest bevorderlijk is voor je suptechniek.

Voetenwerk

Als je te gespannen op je board staat, dan krijg je op den duur last van je voeten. Met een goede balans los je dit probleem vaak al op, maar het helpt ook door je voeten regelmatig even anders neer te zetten. Maar hoe doe je dat nou precies als je nog niet zo zeker bent op het water? Robert van Blue Planet Surf legt je precies uit hoe je kramp in je voeten voorkomt door je voetenwerk te verbeteren. 

Rechtdoor peddelen

Goed, je staat rechtop en weet balans te houden, maar hoe zorg je er nou voor dat je een beetje vooruit komt? Als je benieuwd bent hoe je nou het precies moet peddelen, kijk dan echt even onderstaand filmpje. Hierin wordt precies uitgelegd hoe je in een rechte lijn moet peddelen zónder dat je constant je peddel van kant hoef te verwisselen. 

Sturen met je sup

Hoe moet je sturen op je supboard? Dat kan op verschillende manieren. Hier leer je hoe je kan sturen met behulp van drie verschillende technieken: de absolute beginnerstechniek, de Crossbow en de Step Back Turn. Deze laatste techniek wordt vaak gebruikt door racers, maar kan ook erg handig zijn als je alleen recreatief peddelt. Hoe dan ook, hier zie je precies hoe je mooie bochtjes maakt en moet sturen met je sup.

Kracht zetten vanuit je core

Beginnende suppers hebben vaak de neiging om tijdens het suppen kracht te zetten vanuit de armen. Dat kost echter veel energie en is ook nog eens enorm inefficiënt. De juiste manier om te suppen is door kracht te zetten met je core, maar ja: hoe doe je dat? Onderstaande video laat je drie technieken zien waarbij je je core traint.

Suptechniek om sneller te peddelen

Wil je vaart maken op het water of meer kracht zetten ls je tegen de stroming in peddelt? Ook daar komt een aardig stukje techniek bij kijken. Hierin komt eigenlijk al het bovenstaande samen: de manier waarop je je peddel vasthoudt, hoe je op het board staat en welke houding je aanneemt. In dit filmpje zie je precies hoe je kracht moet zetten tijdens het peddelen.

0 replies on “Kijk deze filmpjes als je aan je suptechniek wil werken”